Ny i Södertälje

Södertälje är en relativt stor stad som ligger ca 4 mil söder om Stockholm. Många flyttar hit på grund av arbete men kanske också för att komma lite längre ut från huvudstadsområdet med lägre bostadspriser. Nedan följer några saker som kan vara bra att veta om Södertälje.

Kommunikationer

Från Södertälje finns goda kommunikationer med pendeltåg som går både in mot Stockholm och ut till Gnesta. Bussar går både in mot södra Stockholm samt ut till Trosa och Vagnhärad. Motorvägen E20 går precis vid Södertälje och genom att ta sig till stationen Södertälje Syd kan man ta fjärrtåg över hela landet och utomlands.

Näringsliv och arbetsmarknad

I Södertälje finns flera stora arbetsgivare, t. ex. Scania, AstraZeneca samt Södertälje sjukhus men även många mindre företag som blomstrar i olika branscher. Arbetsmarknaden är god och det finns möjligheter till ett givande och utvecklande arbete för alla från hantverkare till akademiker.

Kultur och fritid

Även som kultur- och fritidsstad erbjuder Södertälje en hel del för både stora och små. Kända utflyktsmål för barnfamiljer är bl. a experimenthuset Tom Tits samt äventyrsbadet Sydpoolen. I och i närheten av Södertälje finns flera utomhusbad och det vackra böljande landskapet i slrmland erbjuder både naturupplevelser med odling och svampplockning som möjlighet till besök på slott och herrgårdar. Vill man uppleva det gamla Södertälje kan man besöka stadens eget Skansen, Torekällberget med både gamla bevarade 1700- och 1800-talshus samt en mysig djurpark.

Vård och skolor

Ett av landets största sjukhus ligger i Södertälje och finns till för både Södertäljebor och övriga Stockholm. Skolor och förskolor med olika inriktningar finns och när det gäller högskoleutbildning finns distansutbildning från flera olika högskolor representerade på Campus Telge och erbjuder såväl yrkeshögskola som utbildning till lärare eller sjuksköterska.

År 2018 invigdes det nya samarbets-centrat Södertälje Science Park där KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, inrymmer 1200 forskare och studenter.