Kultur och fritid i Södertälje

I Södertälje finns flera roliga saker att uppleva när det gäller kultur och fritid. Faktiskt finns två mycket stora attraktioner för barnfamiljer just i Södertälje: Tom Tits Experiment och Sydpoolen.

Tom Tits Experiment

Tom Tits experiment är ett stort experimenthus för barn och vuxna. Här förklaras olika naturvetenskapliga fenomen och principer, musik, kroppen och annat spännande genom att besökarna själva får prova på experiment. Man kan blåsa jättesåpbubblor, lyfta sin egen tyngd med hjälp av block och talja, prova hur det känns i en vindtunnel, testa reaktionsförmågan i ett ljusspel, cykla på speciella långtgående cyklar, åka rutschkana, testa hur högt man kan skrika och mycket mer. Museet har även utställningar som varierar, t.ex. om människokroppen. Utanför själva experimenthuset finns dessutom en stor vacker trädgård med många utomhusexperiment.

Själva Tom Tit var en fransk vetenskapsman som gillade naturvetenskapliga experiment. Engelskspråkiga besökare kan ibland tycka att namnet är lite lustigt.

Till Tom Tits experiment hör numera också en förskola som gör att barn tidigt kan upptäcka glädjen i vetenskap.

Sydpoolen

Äventyrsbadet Sydpoolen har funnits länge och varit en favoritdestination för många barnfamiljer. Här finns ett stort badland med vågbassäng, vattenrutschbanor och en ström att simma runt i. Det finns även en stor träningsbassäng där man kan motionssimma när man tröttnat på att plaska runt i det stora badet. Självklart finns även möjlighet att ta en paus från badandet och ta något att äta. Badet är stort och räcker i flera riktigt fartfyllda timmar.

Både Tom Tits Experiment och Sydpoolen ligger på ett hyfsat gångavstånd från Södertälje Centrums pendeltågsstation. Det finns tre pendeltågsstationer som har Södertälje i namnet: Södertälje Central, Södertälje Syd och Södertälje hamn. För att komma till Södertälje Centrum ska man sitta kvar på tåget ända till ändstationen och inte låta sig förskräckas av att tåget byter riktning i Södertälje hamn.