Kultur och fritid i Södertälje

Södertälje är en stad med gamla anor. Redan på 600-talet bodde folk i det som skulle bli Södertälje och någon gång på medeltiden fick Södertälje sina stadsprivilegier. Den gamla kyrkan S:ta Ragnhild är från 1200-talet och har byggts på i omgångar. Förutom denna gamla kyrka finns ett helt område i närheten, med gamla byggnader och historia från Södertälje bevarade i stadens eget Skansen.

Torekällberget

Detta friluftsmuseum i Södertälje kallas Torekällberget och är ett populärt utflyktsmål för många Södertäljebor och turister. På Torekällberget, som ligger uppe på ett berg, kan man vandra i stadsmiljöer från 1700- och 1800-talet och titta på den gamla väderkvarnen Nora kvarn. Här finns en gammal handelsbod, café och interiörer med möbler och föremål från gamla tider. Det ordnas även årliga julmarknader och andra högtider.

Förutom byggnader finns även en liten djurpark som är mycket uppskattad av både vuxna och barn. Fram till år 2015 fanns också det mycket populära Torekällbergets värdshus att besöka men en brand förstörde den populära restaurangen. Man kan dock fortfarande stå vid värdshuset och titta på den vackra utsikten över Södertälje.

Ångfartyget Ejdern

Vill man njuta av 1800-talets Södertälje kan man även besöka ångfartyget Ejdern som är världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg med maskinen fortfarande i original. Från början byggdes Ejdern i Göteborg men trafikerar sedan år 1976 Södertäljetrakterna.

Med Ejdern kan man sommartid åka till bl.a. Birka och Adelsö och vissa turer går till Stockholm eller Drottningholm. Turerna utgår från Södertälje.

Museiföreningen Ångfartyget Ejdern driver verksamheterna kring Ejdern och ser till att den gamla båten hålls i farbart skick varje år. Verksamheten finansieras av biljettpriser för turerna.

När man tar en sommarturné med Ejdern får man chansen att känna sig som en riktig ångbåtspassagerare och det är lätt att tänka sig in i hur det var att resa ståndsmässigt på 1800-talet i Sörmlandstrakterna.