Antroposofisk vård i Järna

I Södertälje finns ett av landets största och mest välutrustade sjukhus i form av Södertälje Sjukhus. Området kring Södertälje erbjuder dock även en specialitet inom alternativ hälsa och sjukvård, baserad på den antroposofiska läran.

Antroposoferna i Järna

Antroposofirörelsen startades år 1913 av en österrikisk naturvetare och filosof som hette Rudolf Steiner. Han trodde på att kombinera två olika läror, naturvetenskap och humanvetenskap, eller enklare uttryckt, mellan natur och kultur.

I Sverige har antroposofin sitt centrum i Järna, söder om Södertälje. Rörelsen driver ett antal olika verksamheter som ett kulturhus, skolor med Waldorfpedagogik, en folkhögskola samt det ekologiska företaget Saltå kvarn med försäljning av biodynamiskt framställda spannmålsprodukter och bröd över hela landet.

Inom vården driver antroposoferna Vidarkliniken i Järna. Denna klinik kombinerar klassisk ”skolmedicin” och läkekonst från antroposofin. Denna läkekonst baseras på en helhetssyn på människan och litar mycket på s.k. homeopatisk medicin. Homeopatin bygger på principen att ”lika botar lika” så att man med en mycket utspädd variant av ett ämne som orsakar ett symtom kan bota en sjukdom med dessa symtom.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att homeopati fungerar och det kallas därför för pseudovetenskap.

Annan kritik, förutom mot de homeopatiska läkemedlen, som antroposofernas läkekonst har mottagit är att de orsakade ett antal större utbrott av barnsjukdomen röda hund just i Järna i början av 2010-talet. Att vaccinera mot vanliga barnsjukdomar är inget som antroposoferna tror på och Vidarkliniken har varit med och kampanjat aktivt mot allmän vaccinering av barn.

Oavsett vad man tycker och tror om den antroposofiska läkekonsten kan dock Vidarkliniken erbjuda ett lugn och en miljö och omtanke som tyvärr saknas i många delar av den traditionella erkända sjukvården idag. Därför vänder sig bland annat många svårt sjuka cancerpatienter hit för att få en värdig vård i livets slutskede och slippa trängas i flerbäddsrum eller ligga många timmar på akuten när den ordinarie sjukvården har resursbrist.